Monday, January 24

Blogging, RM1 juta & LHDN

Assalammualaikum

Selamat hari Isnin ! Monday blues~ seperti biasa. Okay mari terus ke main point. Hari ni (actually dari semalam) kecoh pasal Bloggers, RM1 juta & LHDN. apa kaitan semua ni? Ala korang semua mesti baca paper semalam kan? *aku baru perasan aku lansung tak baca paper semalam ! * Keluar front page lagi. Muka RM yang keluar dengan headline something like " blogger untung RM1juta ". Haa ramai kot yang terbeliak mata tengok. o_0 HAHA. tapi chill... itu purata je. Tapi memang lah RM banyak earning dia. Tapi tu bukan semata-mata dari iklan sidebar macam blog picisan aku ni... Yang banyak menyumbang tu adalah dari advertorial yang dia buat. Kalau korang perasan mostly top bloggers memang ada advertorial dari nuffnang. kalau dari setakat dari iklan biasa ni boleh jugak dapat ribu riban tapi bertahun-tahun la kot? macam aku ni. Tapi kalau followers ramai macam Nadia Bayu , Cik Epal & Fatin Liyana ni boleh la dapat macam tu dalam masa yang singkat.


 picture credit to afrayuri

Jadi dekat sini aku nak galakkan kepada kawan-kawan ku yang baru join dunia blog ni, jom la cepat register Nuffnang. Walaupun tak banyak tapi at least ada lah something kan? Yeah we blogging for fun but if we can get something out of it, so why not ? No harm done. Walaupun sikit, lama-lama jadi bukit.

Then yang dapat lumayan dengan hasil berblogging, sila declare income kat LHDN ye. Tu memang lumrah la kan. Dah termaktub dalam akta kena bayar cukai. Tak payah la bising-bising. Duit yang bayar cukai tu lah govt rolling guna untuk baiki jalan raya etc.. Ala declare je pun. belum tentu kena bayar tax lagi. 


Okay jadi kepada kawan-kawan yang nak register nuffnang then tak tau nak buat apa lepas tu,boleh google je. Takpun nak aku ajar pun boleh. Just PM me je lah okay? (ni applicable untuk real friends je okay sebab dah ramai yang start berblogging !)


nota kaki ; my long term goal will be to buy Iphone4 or Ipad using Nuffnangs's + churpchurp's + saysmy's earning ! Tapi ntah bila lah nak dapat banyak camtu. HEHE. takpe harus kerja kuat. Fighting !
Thank you for reading ~!

4 thought(s):

cik EPAL said... Reply To This Comment

Rm ni memang icon blogger =)

n a d e a said... Reply To This Comment

cik epal

yesza
;))

Puan nadxoxo said... Reply To This Comment

Dapat Nuffnang mmg takde masuk EPF jugak hehe..Ganbatte!

n a d e a said... Reply To This Comment

haaah takde EPF..
okay la tu kan.. ala tapi berapa sgt la blogger yang biasa mcm saya ni kan ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...