Tuesday, December 16

Baby Cat

Asslammualaikum

Bertemu lagi dalam entry kucing.. lama dah tak dedicate entry buat adik bulus aku.. Last entry pasal adik bulan 5 yang lepas..

Let me introduce to our new feline member.. We called him Baby.. Or hashtag #Babyzhecat :) Baby ni kalau ikut info yang diberi oleh owner asal adalah  pure persian.. Tapi warna baby yang unik buat baby nampak macam british short hair pun ye.. Heeee... Since baby ni kami adopt masa aku masih DPA, so jumpa baby pun weekend je.. Jadi takdelah dia rapat sangat dengan aku.. Walaupun tak rapat, tapi aku tetap sayang ! 


Alhamdulillah baby bijak utk poo and pee dekat cat litter.. Tapi sekarang dah besar dia malas agaknya dia membuang dalam bilik air je... Luckily kat bilik air aku tak pernah.. HAHHA.. Jadi adik-adik aku siapa yang terkena time tu nasib la kena membasuh.. kah kah kah...



Why we called him baby? Simply because he acts like a baby ! Makan bersuap uols... Asalnya waktu dia datang dulu, dia lansung tak nak makan.. Sampai kena paksa makan dengan bersuap.. Sudahnya sampai sekarang makan nak bersuap... Kadang-kadang kalau lapar sangat habis jari aku digigitnya. Ouchh sakit la baby ! Tapi sakit pun takde aku nak marah.. hihi.. Dia boleh makan sendiri tapi bukan makanan dia.. Makanan gemuk jgak yang dia berkenan.. Itupun dia tak reti makan dalam bekas makanan... Dia kena keluarkan ke atas lantai.. hahah.. macam-macam peel lah kucing ni... Tapi mana boleh bagi makan makanan gemok tu sebab tu special diet untuk gemok (diet for urine since gemok ada kes batu karang sebelum ni). So nak tak nak kena suap la... Nasib ada yang rajin melayan.. hehehehe... So masa raya hari tu risau nye lah tinggal 2 ekor budak bulus ni.. Tapi alhamdulillah both of them survived... 



Last week baby buat hal.. Sekarang dia sibuk nak menggatal... Pantang pintu rumah terbukak laju je keluar.. Satu hari tu mama tak perasan dia ikut keluar... Dah lepas maghrib baru perasan baby takde dalam rumah.. Kelam kabut la semua orang.. Aku pun habis pusing 2x area rumah aku tapi tak jumpa.. Sedihnya hanya tuhan yang tau.. Memang dah boleh agak kalau lepas kucing macam ni memang hilang la jawabnya.. Siapa yang tak nak kucing comel camni.... Tak lena tidur aku... Menangis... Rumah aku jadi suram.. Semua orang sedih... 2 days after that thanks to my husb (he's our savior !) dia jumpa baby kat rumah jiran (selang beberapa rumah dari rumah aku) dalam sangkar.. Ya Allah rasa lega sangat... Baby masa tu katanya bau hancing dan sangat lapar n haus.. Syukur alhamdulullah....... Thank you husband !


So yeah sebelum kejadian yang sama berulang, InsyaAllah esok  (17 Disember 2014) baby akan disunatkan.. Tu je ubat bagi dia duduk dalam rumah.. HEHEHE... 

Nota kaki: Bila aku ada anak, aku nak amik gamba gemok n anak aku tengok siapa lagi besar. HAHAHHA

Thank you for reading ~!

Monday, December 15

My E-day - 22 June 2013

Assalammualaikum...


Soryyyyy I know it's super late to update about my E-day, tapi nak jugak share sedikit sebanyak majlis yang dah berlangsung 1 tahun 6 bulan itu. HEHEHHE... Since aku memang tak upload gambar kat mana-mana media sosial.. Ada pun sekeping je tu pun b&w.. Hihihi... Saja nak reminiscing back my moment as a fiance..Kihkih.. Nak berangan anak dara balik.. Gituuuuu..

Okay let's get started !

The theme was mint green + purple.. Warna canopy pun macam tu.. I like these color combo ! Ada 3 khemah semuanya... Meriah.. Sebab family aku ramai.. Kawan mama ramai... Kawan-kawan aku ramai tapi jemput yang mana rapat je lah...

Pagi sebelum majlis bermula... Cantik kan combination color ni...


Me on my e-day

Kain beli kat jakel warna mint green.. Tak ingat berapa harga.. Tapi ratus lah.. Tempah dengan tailor aku yang dah biasa... Takde design apa sangat lah.. Just baju kurung moden biasa.. Sebab aku GEMS jadi memang takdelah nak fesyen sangat kan... Sedih mak ! Tudung/veil last minit baru cari. Gila. A day before baru terhegeh-hegeh.. Biasalah last minute is my middle name. Hiks ;p Sudahnya pakai 2 lapis half moon shawl.. Satu as tudung the other one as veil... Tapi kan aku tak puas hati the way MUA style my hijab/veil and did my make up !!! That's explain why I haven't upload any pictures during my E-day sebenarnya... Benci sangat tengok... Supposingly anak dia yang make up tapi last minutes ada hal, so mak dia (aunty yang ni actually kawan mama) yang make up kan.. Make up nye tebal dan tak menepati citarasa ku.... Sedihhhhhhhhhhhhhhh. Major bummer !!!! Tu lah akibat bila nak save budget so hire je kenalan/family.. blerghh.. Same goes tu photographer. Guna khidmat cousin aku yang amik course photography.. Tapi kerja hampas ! Kena panggil untuk tangkap gambar.. Kalau tak duduk melepak bawah khemah.. Grrrr

Sesi sarung cincin... Hihi.. Nervous tak ingat time ni ;p


Me with his nenek and my opah...

My mini dais  ♥

Despite her skill in make up, I like her creativity  dalam menghias pelamin & hantaran... Yang ni memang no doubt sangat cantik and kena dengan taste aku.. Hihii... pelamin & hantaran warna purple..

Ni hantaran nya... Semua makanan... Memang takde bagi baju ke apa sebab tu semua nak bagi masa kahwin nanti...

From him to her


Okaylah tu aje... Nothing extravaganza pun... Hehehe saje nak share dengan uols about my E-day... Thanks to my family & friends yang sudi hadir & tolong pada hari tersebut... Love uols to the moon and back ♥

Nota kaki: My wedding pictures masih belum siap... almost 2 months dah ni... haihhhhh geram pulak aku !

Thank you for reading ~!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...