Wednesday, November 3

I love bandung part 1

salam..
hye readers! i'm back. seperti yang kamu semua tau, aku dan kawan-kawan telah pergi bercuti ke Bandung pada 29 Okt hingga 2 Nov yang lepas. Alhamdulillah everything went on well ;)

Sebenarnya pada hari tersebut aku hampir-hampir tak jadi pergi. Siapa yang follow aku di twitter mesti perasan betapa gelabahnya aku time tu. Macam orang meroyan dah. But luckily dah buat web check in siap-siap. Thank you Allah. ;))

well let me start with the cost 1st. Flight Ticket RM171 (airasia), hotel n transportation RM200. So total cost is RM371. murah kan? Duit belanja pula aku bawa dalam 5 juta rupiah. itu pun ada lebih lagi dalam 450,000 rupiah. Tak sempat nak shopping and at the same time put aside some amount for excess luggage and airport tax.

We departed around 8.30 pm (local time). The journey took 2 hours to Bandung. Dalam flight semua excited giler okay! HAHA. Well one advantage of fly at night is, we can see the panaromic view of Bandung! sangat cantik dengan lampu sana sini. But too bad I didn't get a chance to snap even one photo at that time due to my telinga sakit akibat perbezaan tekanan udara. ;(




okay once arrived, our supir aka tourist guide, Mas Reza & Mas Hendro udah menunggu. Oh ya kami naik dua kenderaan memandangkan kami ada 9 orang (7 perempuan + 2 lelaki). Terus pergi ke Gampoeng Aceh untuk dinner. FYI, karyawan di sini ramai yang ganteng-ganteng! HAHA. Aku mau order Jus Alpukat tapi udah habis. Makan pulak aku just order Cane Keju. Not bad. Boleh la masuk tekak Melayu kitorang ni ;))


ni la cane keju or in malay roti canai keju 

Sesudah makan terus la ke hotel. Kami booked 4 connected room di Hotel Abadi Asri. Hotel tu cantik okay!
cuma agak jauh dari town tapi it's not a big deal sebab kami kan ada supir? Hehe ;p Btw our supir juga telah belikan kami Sim Card Indonesia. Kami guna line XL. Sim Card harga 10,000 rupiah dengan dalam ada 2,000 kredit. Kena la beli pulsa berharga 25,000 rupiah. Let me share with you, guna roaming di luar negara adalah sangat rugi! why i said so? Simply beacause, tengok ye sepanjang kat sana aku call Malaysia dalam 7 kali. Ada sekali tu aku borak dengan best friend agak lama. Siap kawan aku pun pinjam untuk call mak dia. Tapi until now ada balance 3,000. 1 sms pula hanya 500 rupiah. You do the maths, RM1 = 2,800 rupiah. Kalau roaming, 1 sms RM2. Kalau call tak kira lah call in or out we have to pay! So why pay more??




Pukul 5.30 am (local time) kami udah bangun. Excited kan? HAHA. Takdela kena la bangun untuk solat subuh! huhu. Padahal hari ni janji dengan supir mau shopping pukul 9.00 am (local time). So ade 4 jam lagi. Apa yang kami buat? Camwhoring session la! HAHA. pagi tu aje dalam 200 keping gambar berjaya di snap! FYI dalam group ni ade 2 camera DSLR dan 3 Camera compact. Breakfast di hotel, sangat enak. nyum nyum ;)) 



PASAR BARU

Kami singgah di kedai yang buat coat & blazer sebab sorang kawan ni nak buat coat. Price dalam RM250 siap hantar ke hotel. Murah kan? Then we straight off to Pasar Baru!Semua orang jadi gila bila sampai kat sini. Pasar Baru menawarkan tempat untuk shopping telekung, beg tangan, baju kebaya sulam, baju kerja dll lagi. Kalau tak beringat-ingat, mahu habis suma rupiah kat sini je. Nak tau betapa murah? Sorang kawan aku ni beli kain lace dan lining untuk baju tunang + nikah untuk dia dan kain baju melayu untuk boyfriend, total lost dalam RM300. Mana nak cari kat Malaysia harga sebegitu?? u tell me! Kain lace tu memang cantik! arghhh aku jelous. Rasa nak beli sekali! tapi nak tunang dengan siapa? tettttt!! HAHA. yang penting kami memang tak puas pergi pasar baru!! nak pergi lagi!! huhu. aku habis almost 2 juta kat pasar baru! hehe ;p





muka da penat gila masa ni!

Lunch agak lambat. Giler bershopping la katakan. HAHA. Kami lunch di restaurant makanan Padang. okay kedai makanan padang ni jenis hidang bermacam-macam jenis lauk. duduk je diorang terus serve sampai 20 jenis lauk rasanya. So kalau tak nak jangan sentuh, kurang sikit harga. Once touch, consider sold! Disebabkan kitorang dah tau so banyak la yang kitorang tak sentuh. heee ;p 




yg kat belakang angkat tangan tu Mas Hendro

then off to ke Toko tiga (shooping jeans Levis original pada harga murah). tapi aku dan beberapa rakan yang lain macam hilang semangat mau shopping di sini? Kenapa ntah? Maka nya kami hanya bercamwhore sahaja. HAHA. Kemudian ke Summit. Not bad. Sempat lah aku bershopping kat sini sikit. I like summit. Heritage pun best gak. disebabkan aku berbelanja more than 300,00 rupiah di sini maka dapat coffee free di winkel cafe. tu yang sempat online sekejap fb. HAHA Sementara tunggu yang lain shopping, cam biasa lah kitorang terus dengan aktiviti bergambar!




okay lah aku rasa enough la untuk part one kan? later aku sambung part 2 pulak. tunggu!!

nota kaki : Jika ke Bandung, jangan terperanjat dengan keadaan lalulintasnya yang berserabut. Tiba-tiba ada kereta melintas atau buat U-Turn tengah-tengah jalan. Lampu merah pun jalan, hijau tentu-tentu jalan. Ruang jalan kecik pun boleh mencelah-celah lagi. Namun, yang mengagumkan aku ialah orang kat sini sikit pun tak marah-marah. Rileks aje, macam takde pape berlaku. Tidak hon, tidak maki-maki dan jauh sekali nak kuar kete bawa stering lock nak pukul orang. Toleransi sangat tinggi. I like!!

Thank you for reading ~!

8 thought(s):

N a d i a said... Reply To This Comment

Nad!
After this I'll contact U a lot!
Knot pon nak ke Bandung,
tapi next year lah.
ehe.

nak contact no orang2 sana
n hotel mne yang Ok.

Sila buat entry lagi ok.

(^_^)

n a d e a said... Reply To This Comment

sure.. mmg tak rugi ke bandung!
nad pun mybe nxt yr nak pegi lg. yeay ;))

|wawa| said... Reply To This Comment

wahh..syoknyee tgk akak g bandung..tak sabar nk abes study n shopping dgn jayanya..huhu

n a d e a said... Reply To This Comment

wawa,
mmg best sgt shopping kat bandung!
arghhh tak puas rasa...
hehe
so stdy rajin2 dpt kje best2 then leh shopping till drop k!

*she's s0 e!Ra* said... Reply To This Comment

Yang!
finally updated ur bandung trip!
sronok kan?!
next year nak pegi lagi?
nak ikuuuuuuuuuuuut!
next year kite pegi cari kain lace utk kite nye reception plak ke? hihi.
Miss u darl.
lets plan for outing maybe next month ke k? muah muah~

n a d e a said... Reply To This Comment

yesza. mmg next year nak pegi lg!
rasa cm tiap2 tahun wajib ke bandung! heee ;p

next mth? ok. set the date. i on aje

wan said... Reply To This Comment

u amik pakej ke ape? AA murah dapat tiket? sethn booking ker

Nadea Emerald said... Reply To This Comment

@wan

Takde pakej pun. Tiket from Air Asia. Beli on Feb then travel on Oct. kena cpt beli time promosi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...