Thursday, January 15

renungan bersama #02

assalammualaikum

hari ni Nad nk share 1 blog yg membuatkan nad berfikir, sedih, terharu,sakit hati & mcm2 lg....
sungguh xsangka dlm dunia skarang ni manusia sanggup melakukan mcm2 perkara.

blog ni sebenarnya menceritakan perjalanan kes adik zulaikha yg telah meninggal dunia pd usia yg sangat muda, 7bulan. di mana punca kematian nye diragui.. untuk info selanjutnya sila pergi ke blog tu ye kwn2.. nad sgt bersimpati dgn keluarga arwah.. semoga keluarga arwah mendapat pembelaan yg sewajarnya dan tabah menghadapi dugaan ini..

sungguh.. bila terjadi nya perkara seperti ini, nad da jadi mcm takut.. ye takut dgn manusia.. bayangkan bayi sebesar itu yg sepatutnya di jaga dgn penuh kasih sayang, tetapi akibat kecuaian manusia, nyawa jadi taruhan.. sedangkan binatang pun kita sayang dan jaga dgn baik, inikan pula bayi yg masih kecil.. bertambah sakit hati bila membaca kisah ini, di mana bekas penjaga nya mengungkit segala benda yg telah di berikan kpd arwah.. bg nad ia satu tindakan yg tidak berhati perut. :(


semoga kematian arwah terbela dan mendapat keadilan yg sebenar.. amin...
semoga kita semua dapat pengajaran dr kisah ini...


nota kaki : mcm2 ragam manusia skarang.. baru2 ni ym dgn akak roomate mase di uni.. xsangka perkahwinan nye sedang di landai badai.. ada suami ttp mcm xade. bygkan selama hampir 5thn berkahwin br 2kali si isteri mendapat nafkah.. pakai makan anak lansung tidak dihiraukan.. susu anak yg da abis pon isteri kne beli sendiri.. tp bile di hadapan keluarga, berlagak mcm anak yg soleh! geramnye!!!! tp apakan daya.. kakak, semoga tabah!!
Thank you for reading ~!

14 thought(s):

::SRISUFI:: said... Reply To This Comment

salam cik nad...

nanti tinggalkan ym id kat sri eh...

;)

n a d e a said... Reply To This Comment

ye cik sri..
suadah ditinggalkan
;)

.t e n t a n g.n a n i e . said... Reply To This Comment

NAD,
nani ade baca blog tu..kesian kan?huhu

kalo nani ade anak sendiri pon rase takot nx suruh org lain jagekan..huhu

n a d e a said... Reply To This Comment

nani
~tu la kan.. risau je skang ni.. rase pas ni xnk org jaga kan.. jaga sndiri la.. tp nk kje. haih.. cmno ni?
hurmmm

apei budak kampung said... Reply To This Comment

gua tak leh baca blog ni. rasa dah mcm nak jatuh dah air mata gua... hilang macho nanti. anyway aku dah link blog ni.

n a d e a said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
n a d e a said... Reply To This Comment

apei
~tu la kan. sedey gler bile bace.. owh ko br rase nk jatuh air mata. tp aku keluar byk da air mata neh. huhu

Miss Izah Mohamed said... Reply To This Comment

yunk, sedih laa kisah adik tu..
tersentuh sgt.. tp i kene bace dr awal.. uuhuhu

n a d e a said... Reply To This Comment

izah
~tu la.. i pon baca dr akhir smpai awl.. terbalik.. tp mmg sedih kisahnye.. xdpt bygkan kalo jd kt dri sndri
:(

Fakhzan Marwan said... Reply To This Comment

I heard this case, but i thought the baby was 2 years old, maybe another case.

MasyaAllah, saya rasa makcik itu ada sakit mental, nauzubillah,

Moga2 segala2 yang zalim dibumi ini akan di hapuskan , satu hari nanti

::SRISUFI:: said... Reply To This Comment

salam nad::

jemput amik award nun di sana ok.

hehe

Mee Chee said... Reply To This Comment

haaa...org da bace gak akak....perghhh....tp mcm x best sbb ade yg da disimpan dlm draft plak...huu...tu la dunia kite skang..makin kejam kan...dgn perang gaza tu...adoi...berdoa saje yg termampu..

n a d e a said... Reply To This Comment

tu la kan... dunia sudah berubah.. sesama manusia, seagama lg sanggup wt cmtu.. isk ;(

..She's sO €iRa.. said... Reply To This Comment

i bace jgk nad kesah baby zulaikha tu..urm mmg menyentuh perasaan..
can't imagine if i switch place with mama zulaikha..

al-fatihah utk adik zulaikha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...