Monday, June 15

Sesungguhnya mati itu pasti

Asslammualaikum...

Sabtu lepas (13 Jun 2015), adik saudara ku Muhammad Izhar bin Abu Bakar telah pulang ke rahmatullah akibat kemalangan jalan raya... Mohon sedekah kan Al-fatihah buat allayarham.. Semoga ditempatkan di kalangan orang yang beriman...

Sehingga saat ini aku masih can't get over the fact that he is no longer in this world... Umur baru 18 tahun... masih belajar form 6

Aku ingin kongsikan serba sedikit kisah kematian yang melibatkan keluarga aku...

Sehingga kini aku telah kehilangan kedua arwah tok, arwah opah, arwah yop naim dan terbaru arwah izhar... Arwah tok Saleh (belah ayah) aku tak ingat sebab masih kecil (umur dalam 2 tahun lebih kot).

Arwah tok Ramli (Mac 1997. Tak ingat tarikh sebenar sebab aku baru form 2)
Arwah tok naik motor kena langgar lori.. Dimasukkan ke hospital Teluk Intan dan di transfer ke Hospital Ipoh beberapa hari selepas itu.. Aku ingat lagi masa tu mak uda (mak kepada arwah Izhar) tengah sarat mengandungkan si kembar (Izhar & Izzat) 8 bulan... Tak lama lepas tu arwah tok meninggal... Sedih memang sedih.. Sebab arwah tok seorang yang lembut bila bercakap, kuat bergurau & macam-macam lagi.. Tapi disebabkan aku pun budak lagi, kesedihan tu tak lama....


Arwah yop Naim (Disember 2000, Puasa ke-5)
Arwah yop adalah cousin yang paling rapat dengan aku.. Rapat sangat... Macam abang & adik... we share everything... Kalau tulis surat tu berhelai2 cerita pasal our love story... Kalau raya wajib gambar berdua... arwah yop merupakan abg sulung kepada arwah Izhar... Arwah yop pun meninggal disebabkan motor... Tak pasti langgar kereta/lori sebab sewaktu kejadian arwah tak bawak wallet.. Selepas 2 hari tak balik rumah baru semua orang start cari arwah.. Pergi hospital Klang takde.. Merata cari akhirnya jumpa arwah di Hospital Kuala Lumpur.. Ingat lagi masa tu aku baru habis SPM terus ke hospital... Arwah yop koma (separa kritikal).. Sempat la melawat... Bila cakap, yop ni kakyong, arwah menangis.. Sebak nya tuhan yang tau.... Tak lama selepas tu arwah menghembuskan nafas terakhir... Ya Allah... rasa kosong.... Tapi aku redha... 

Arwah Opah (Memang tak ingat exact date.. Jun 2007)
Akhirnya opah meninggalkan kami semua... Opah meninggal sakit tua... 10 tahun selepas arwah tok Ramli pergi... Ingat lagi masa tu aku baru kerja... Baru sebulan kerja CIMB.. Sempatlah 1st gaji tu aku bagi arwah opah... Arwah opah sakit agak lama...Tapi takdelah sampai menyusahkan anak- cucu.. Arwah opah tunggu sampai cucu kesayangan dia Yak (Adik kepada arwah yop naim) sampai ke hospital sebelum menutup mata... Allahu.. sedih.... Sangat,,,, Raya selepas tu jadi suram sebab tak mampu rasa raya rumah opah tapi opah & tok dah takde.. Banyak sangat kenangan.. Rasanya raya tahun tu raya terkahir dekat kampung... Lepas tu kitorang raya rumah mak uda je.. Rumah opah tu pun dah dijual... 

Arwah Izhar (13 Jun 2015)
Dan terbaru adalah arwah Izhar.. Ya Allah.. Aku sangat speechless bila tau.. Malam tu selepas balik dari wong solo aku tertidur... Baby asyik mengeras je so aku decide untuk tidur kejap sebelum bangun untuk solat isyak... Dalam pukul 2.30 adik aku (faten) menangis-nangis (macam meraung pun ye) bagitau Izhar dah meninggal.. Aku punya terkejut.. Aku pun sama terus meraung.. Terus teringat mak uda.. Ya Allah macam mana mak uda? Sebab ini kali ke-2 mak uda kehilangan anak.. Arwah yop anak sulung, Izhar pulak anak bongsu... Arwah Izhar meninggal disebabkan motor.. kawan Arwah (meninggal juga) terlanggar lori di depan sebab lori takde lampu. Kemudian arwah Izhar langgar kawan dia. Terjatuh.. cuba untuk bangun nak tolong kawan dia tapi dilanggar kereta di bahagian pinggang... Arwah meninggal di tempat kejadian T____T Kawan-kawan yang lain sempat ajarkan shahadah sebelum Arwah meninggal... Allahu... Sedihnya.. Mengenangkan yang arwah sedar & nampak kereta nak merempuh dia... Sakitnya Ya Allah... Malam tu memang aku tak tidur.. Solat isyak, tahajud & bacakan yassin buat arwah... Esok pagi terus balik Sungkai... Jumpa mak uda, memang menangis la... Lagi sedih mak uda kata anak aku ni bakal jadi pengganti... dan aku dapat tau hari tu adalah hari jadi mak uda.. Ya Allah besar dugaan mak uda T___T Jenazah sampai selepas zohor (sebab buat post moterm di hosp)... Sampai je jenazah air mata memang tak dapat ditahan... Arwah seorang yang baik, ringan tulang & banyak lagi.. Majlis kawen aku dulu dia banyak tolong jadi runner... Itulah, orang baik memang Allah sayang... Mak uda seorang yang kuat & tabah,,, Sebab tu Allah beri dugaan sebegini... Kesian aku tengok abg kembar arwah.. bengkak mata nya... Sedih mana pun aku, sedih lagi dia sebab itu kembar dia.. Kalau dulu arwah yop pergi masa hari ke-5 puasa, arwah Izhar pulak pergi lagi 5 hari nak puasa... Aku tengok fb arwah, pada 5 jun arwah share mengenai roh yang kembali sewaktu bulan ramadhan.. Ya Allah.. dia dah rasa agaknya... Sebab dia tak pernah share apa pun dkt fb sebelum ni... lepas tu dekat wechat arwah update status (rasa lain macam je :( pada 6 Jun 2015) Ada pulak kawan dia yang komen kata "nak mati dah ke?" dan arwah jawap "yela kot" T____T

Sesungguhnya mati itu pasti & tak mengenal usia... walaupun arwah bukan ahli keluarga terdekat tapi kehilangannya terasa sebab keluarga kami rapat.. 

Al-fatihah buat arwah tok Saleh, Tok Ramli, Yop Naim, Opah Minah & Izhar

Entry ni just nak share perasaan aku... Sebab aku masih belum stop fikir pasal Arwah Izhar....

Thank you for reading ~!

2 thought(s):

zai zamree said... Reply To This Comment

Al-fatihah buat smua arwah...moga ditempatkn dikalangan golongan yg beriman.

kami pon penah kehilangan adik lg sminggu nak puasa thn 2005....sebak...ry pon mcm x ry ja thn tu Y.Y

Sasha said... Reply To This Comment

Al fatihah. Arwah macam dah tau je dia nak pergi sedihnya :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...