Thursday, August 2

All by Myself

Assalammualaikum... 

Last weekend aku berkesempatan masak. Berkesempatan tau. HAHAHA. Maklumlah duduk dengan family, biasa juadah berbuka memang mama yang masak. Aku masih di stage tolong aje. hiks ;p Lagipun adik-adik memang suka masakan mama. Nothing beats mom's cook? Remember? Tapi since last week mama balik kampung jadi ku gagah kan jua diri ini untuk memasak. Saja nak share sebab 1st time masak butter prawn. Taste wise, acceptable, masih boleh improve.. HEHE.

Okay aku share. Resipi dari my IG friends. Seronok share dekat IG sebab boleh mintak resipi ! Kalau google pun sebenarnya lebih kurang je resipi nya.

Bahan-bahan
Udang
Daun Kari
Cili Padi
Bawang Putih
Butter
Susu Full Cream (optional. Aku saje letak)

Cara-cara
Goreng udang sampai garing kemudian ketepikan.
Tumis bawang putih, daun kari, cili padi, garam.
Dah naik bau masukkan butter dalam minyak tu. 
Bila butter dah cair amik telur kuning then kacau laju-laju  biar macam bersarang atau habuk-habuk gitu.
Lepas tu masukkan udang yang dah digoreng tadi.
Siap ~! 

Senang gila kan?

Ni la rupa butter prawn ku. Terlebih telur. Instead of 2 aku letak 4 sebab sebelum tu bake pavlova guna 4 biji telur putih. HAHAHAHAH. 


All by myself 
Selain butter prawn aku masak ayam masak kicap & sayur kacang botol campur hati jugak. 
Nyum nyum 


Homemade pavlova ! 
My fav dessert. Oh sedap gila. HAHA puji masakan sendiri. Walaupun rupa tak secantik mana tapi rasa memang sama macam kat kedai. Eceh ~ Takpe next time bila rupa jadi sepeti pavlova kat kedai, aku share lagi la... 

Nota kaki : This week nak buat kek batik pulak. Sekarang rajin-rajin try masak untuk kegunaaan masa hadapan. HAHAHHA. 

Thank you for reading ~!

7 thought(s):

|wawa| said... Reply To This Comment

Aduii..mnyesal baca skrg entri ni..sume nampak yummy..escp cake..hehe..

::me:: said... Reply To This Comment

Wowwee Nad...Sdp tuh..preparation ke tunggu hari tuhh..;p

::me:: said... Reply To This Comment

Wowweee Nad...Sedap tuh..Nnti leh dtg umh mskkn ek...P/s:preparation tuk hari2 tu ke...;p

Nadea Emerald said... Reply To This Comment

@|wawa|

haha wawa.. tgh puasa mmg semua makanan nampak sedap.. hehehee ;p

Nadea Emerald said... Reply To This Comment

@::me::

eleh ngah. dia lg hebat masak kan... org br belajar je ni.. huhu.. yelah preparation utk hr tuuuuu. mane la tau tetibe je kan hari tuuuuu sampai cepat. hahahhaha

Anum Shukri said... Reply To This Comment

Salam..
wah..tahniah..pandai masak ye..

Nadea Emerald said... Reply To This Comment

@Anum Shukri

wsalam..
errr tak pandai pon sebenarnya.. baru belajar ke arah itu.. tq ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...