Wednesday, August 29

Rabu tanpa kata : Salam Eid Mubarak

Assalammualaikum 



Salam Eid Mubarak 1433H everyone ~! 
May Allah blesses us all with love, peace and prosperity. I wish you a happy Eid-ul-Fitr!
Maaf Zahir Batin


Nota kaki : Me with my #Jiana from #Jovianrtw. Sorry no full pic. This year nak janji tak nak upload pic raya. HAHA. Go check my instagram ada terlepas 2-3 keping. HEHEHEHE. My raya's pic exclusively untuk family and that person only... 


Thursday, August 2

All by Myself

Assalammualaikum... 

Last weekend aku berkesempatan masak. Berkesempatan tau. HAHAHA. Maklumlah duduk dengan family, biasa juadah berbuka memang mama yang masak. Aku masih di stage tolong aje. hiks ;p Lagipun adik-adik memang suka masakan mama. Nothing beats mom's cook? Remember? Tapi since last week mama balik kampung jadi ku gagah kan jua diri ini untuk memasak. Saja nak share sebab 1st time masak butter prawn. Taste wise, acceptable, masih boleh improve.. HEHE.

Okay aku share. Resipi dari my IG friends. Seronok share dekat IG sebab boleh mintak resipi ! Kalau google pun sebenarnya lebih kurang je resipi nya.

Bahan-bahan
Udang
Daun Kari
Cili Padi
Bawang Putih
Butter
Susu Full Cream (optional. Aku saje letak)

Cara-cara
Goreng udang sampai garing kemudian ketepikan.
Tumis bawang putih, daun kari, cili padi, garam.
Dah naik bau masukkan butter dalam minyak tu. 
Bila butter dah cair amik telur kuning then kacau laju-laju  biar macam bersarang atau habuk-habuk gitu.
Lepas tu masukkan udang yang dah digoreng tadi.
Siap ~! 

Senang gila kan?

Ni la rupa butter prawn ku. Terlebih telur. Instead of 2 aku letak 4 sebab sebelum tu bake pavlova guna 4 biji telur putih. HAHAHAHAH. 


All by myself 
Selain butter prawn aku masak ayam masak kicap & sayur kacang botol campur hati jugak. 
Nyum nyum 


Homemade pavlova ! 
My fav dessert. Oh sedap gila. HAHA puji masakan sendiri. Walaupun rupa tak secantik mana tapi rasa memang sama macam kat kedai. Eceh ~ Takpe next time bila rupa jadi sepeti pavlova kat kedai, aku share lagi la... 

Nota kaki : This week nak buat kek batik pulak. Sekarang rajin-rajin try masak untuk kegunaaan masa hadapan. HAHAHHA.